6 Вида ортодонтски апарати

Ортодонтия блог пост банер 1

В днешно време сме свикнали винаги да имаме няколко опции във всички продадени продукти, включително ортодонтски апарати.

От цвета, формата и избора на материали, от които са направени, това, което е сигурно е, че можем да персонализираме почти всичко, за да отговорим на нашите предпочитания. Когато дойде време за избор на ортодонтски апарат, ситуацията не е по-различна.

В момента на пазара се предлагат няколко решения, които се отличават не само по отношение на естетиката, но и по отношение на функционалността. Открийте различните видове ортодонтско лечение и характеристиките на устройствата, използвани във всяко едно.

Когато избирате , винаги се доверявайте на препоръката на вашия зъболекар!

1. Метални фиксирани брекети

Фиксираните метални брекети са може би най-известното решение. Използвайки брекети, залепени за зъбите, дъги,ластици,които прилагат сили върху зъбите, които позволяват постепенно да променя позицията си и да коригират неправилно подредени зъби.

Въпреки че не е подвижно (което означава, че не е нужно да се притеснявате кога да го премахнете или не), това лечение изисква много сътрудничество от страна на пациента по отношение на хигиената. В определени случаи може да се наложи да се извадят някои зъби, за да се направи място за останалите да заемат подходящите пространства

2. Естетични брекети

Естетичният фиксиран стоматологичен апарат е подобен на предишния, изпълнявайки същата функция, но се произвежда от прозрачни материали като порцелан, сапфир или поликарбонат.

По този начин, въпреки че изисква същите хигиенни грижи като традиционната версия, този уред има предимството да гарантира естетически по-добър резултат от този, предлаган от метала.

3. Самолигиращи брекети 

Самолигиращите използват механизъм на плъзгане (“плъзгащо се капаче”) за задържане на дъгата, който позволява на зъбите да се движат по-свободно, бързо и удобно. Това е предпоставка за лечение без болка, с минимален дискомфорт и по-добри резултати за Вас.

Противно на описаните досега устройства, самолигиращото се дентално устройство има голямо предимство: не изисква използването на ластици, закрепващи металните дъги директно към брекетите.Този вид брекети също могат да бъдат метални или естетични.

4. Алайнери

Този вид ортодонтски апарат се състои от набор от прозрачни и подвижни шини които пасват на зъбите, разпределяйки с други компоненти.

Произведено според всеки пациент, това лечение задейства движението на зъбите, като периодично сменя на алайнера, докато достигне крайния резултат.

Понастоящем това лечение се търси все по-често от пациентите, както за позволяване да се коригира позицията на зъбите им по дискретен начин, така и за значително улесняване на хигиенните грижи в сравнение с най-често срещаните устройства.

5. Лингвални брекети

Обикновено се използва в по-опростени и по-бързи случаи, лингвалните брекети също са чудесно решение за пациенти, които предпочитат лечение, което не е много видимо.
При тази опция брекетите се поставят върху вътрешната повърхност на зъбите, изпълнявайки същата функция като традиционните брекети, но по почти невидим начин.

Въпреки че свикването с позиционирането на брекетите може да отнеме известно време, тази алтернатива може да бъде особено полезна за спортисти, тъй като помага да се предотвратят по-сериозни щети в случай на сблъсък.

6. Апарати за постигане на място в горната зъбна дъга.

Разширението на горна челюст е успешно за пациенти, които имат горночелюстно стеснение,разширявайки денто-алвеоларните дъги със снемаеми апарти с цел място за подреждане на зъбите .Познати са много модификации на експандера. Разликата най-често е в типа на предаване силата към горните молари и премолари, а чрез тях към коста на горна челюст.Небните разширители работят най-добре при млади тийнейджъри, чиито костни конци все още не са слети, но могат да се използват и при възрастни.

С толкова много различни ортодонтски апарата, кой е най-добрият?

Няма стоматологично устройство, което да се препоръча на всеки: лечението, което е подходящо за вас, разбира се, ще зависи от вашата конкретна ситуация.
Ако трябва да коригирате позиционирането на зъбите си, уговорете среща, преценете случая си и анализирайте наличните опции при вашия ортодонт.

Не забравяйте, че повече от естетически проблем позиционирането на зъбите ви може значително да повлияе на нормалното изпълнение на дъвкателната функция и вашето здраве.

Така че, не отлагайте повече, лекувайте зъбите си възможно най-скоро и се усмихвайте за цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *